Pianomusik på Konstakademien

Säsongsprogram 2019/2020

22 september 2019 kl 16.00: Stephen Kovacevich

Den framstående amerikanske pianisten och dirigenten Stephen Kovacevich inleder säsongen av konsertserien ”Pianomusik på Konstakademien”. Stephen Kovacevich föddes under namnet Stephen Bishop, son till en kroatisk far och en amerikansk mor. Han började sina pianostudier 1948, och redan 1951, som 11-åring, gjorde han sin offentliga debut i San Francisco. Tre år senare spelade han Ravels pianokonsert i G-dur och Schumanns pianokonsert med San Francisco Symphony Orchestra.
Stephen Kovacevich är en av världens mest betydande interpreter av klassisk pianomusik och en världsattraktion som artist. Publiken på Konstakademien får även möjlighet att möta honom dagen efter hans pianoafton i en masterclass på Kungl. Musikhögskolan.

Mer information & biljetter >>

20 oktober 2019 kl 16.00: Tuija Hakkila

Tuija Hakkila är en av Finlands mest etablerade pianister med ett mångsidigt internationellt yrkesliv både som solist, kammarmusiker, masterclasslärare, festivalarrangör samt professor vid Sibeliusakademien i Helsingfors.
Tuija Hakkila har hyllats i världspressen för sina inspelningar och konserter med tidstrogna instrument med kompositioner av Mozart, Beethoven, Schumann. På Konstakademien får vi uppleva dessa välkända klassiker på ett unikt inlånat hammarklaver från 1830-talet, men även den moderna konsertflygeln i salen kommer att klinga med musik av Kaija Saariaho, Luciano Berio m.fl.

Mer information & biljetter >>

24 november 2019 kl 16.00: Bengt-Åke Lundin

Bengt-Åke Lundin debuterade 1989 med Kungliga Filharmonikerna i Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1, vilket gav stående ovationer och utmärkta recensioner. Han utsågs till Stockholms Konserthus första representant i ECHO’s (European Concert Hall Organisation) Rising Star, varigenom han inbjöds att konsertera i Carnegie Hall, Alte Oper, Kölner Philharmonie, Konzerthaus Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Birminghams Symphony Hall. Äntligen har vi honom på Konstakademien med verk av Liszt och Rachmaninov (Samtliga Preludier op.23).

Mer information & biljetter >>

2 februari 2020 kl 16.00: Jean-Marc Luisada

Legendariske pianisten Jean-Marc Luisada började sina pianostudier med Vlado Perlemuter och Paul Badura-Skoda vid Yehudi Menuhin School. Med skivkontrakt från Deutsche Grammophon och Sony Classical som karriärstart har han framträtt på många stora scener runt om i världen och som betydande pedagog har han sin pianoklass vid Ecole Normale Supérieure i Paris. På Konstakademien bjuder han på ett helklassiskt program med musik av Mozart och Schumann samt Schuberts sista Pianosonat.

Mer information & biljetter >>

8 mars 2020 kl 16.00: Claire Huangci

Den unga amerikanska pianisten Claire Huangci fick sitt internationella genombrott efter 1:a priset i Géza Anda Piano Competition i Zurich 2018. Claire Huangcis kompletta inspelning av Chopins nocturner har rosats av musikkritiker och nyligen släpptes hennes inspelning av samtliga Rachmaninovpreludier. Claire Huangci gästar Stockholm för första gången.

OBS! Konserterna med Claire Huangci är uppskjutna till 23-24 maj 2020 p.g.a. familjeskäl.

Mer information & biljetter >>

19 april 2020 kl 16.00: Melissa Jacobson-Velandia

I Piano Visions framtidskategori lyfts varje säsong någon unik svensk pianist ur den yngre generationen fram. Melissa Jacobson Velandias uppskjutna konsert från förra säsongen kommer att avsluta nästa säsong. Många har sett fram emot denna konsert och får nu en ny chans att höra denna uppmärksammade pianostjärna. Melissa fick sin högskoleutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Staffan Scheja som lärare. Hon har varit finalist i det prestigefyllda svenska Solistpriset med Rachmaninovs pianokonsert nr.3 och även vunnit 1: a pris på Steinway Piano Competition i Düsseldorf. 2015 vann hon Schmolz und Bickenbacks musikkonkurrens i Düsseldorf.

Mer information & biljetter >>

Köp säsongsabonnemang >>

 

 


Om Pianomusik på Konstakademien

konstakademienDen traditionsrika pianoaftonen har sina rötter i 1800-talets salonger där konst, artisteri och social samvaro blandades på ett förtjänstfullt sätt. I Konstakademins inspirerande miljö låter vi denna historiska pianotradition utvecklas med hjälp av nyskapande koncept:

Pianorepertoaren berikas
Vid varje konsert lyfter pianisten fram den etablerade pianorepertoaren men många av konserterna berikas även med nya verk.

Ett unikt instrument under utveckling
Länken mellan instrumentkonstruktör, pianotekniker, pianist och lyssnare fördjupas vilket i ett längre perspektiv bidrar till att förbättra flygeln som konsertinstrument. I salen står en fabriksny konsertflygel av det exklusiva märket Steingraeber & Söhne.

För alla åldrar
Pianomusik på Konstakademin erbjuder även konserter och workshops för barn och unga i samband med konserterna till vilka elever från kulturskolor inbjuds. Barnen får en anpassad konsertform där de kan delta aktivt och lyssna koncentrerat.

Masterclasses
I Piano Visions nya masterclass-serie möter publiken konsertseriens pianister i en undervisningssituation tillsammans med pianostudenter. Kvällarna ägnas åt undervisning och samtal om bl a verken som spelas i konsertserien. Pianoteknik, interpretation och klangbehandling är några av de områden som kommer att tas upp. Tack var noter i storbildsformat på väggen och närhet till flyglar och pianister får publiken möjlighet att enkelt följa med i den musikaliska verkstaden.

Digital räckvidd
För att möjliggöra upplevelsen för intresserade i fjärran miljö streamas konserterna på internet med ljud och bild.

Ytterligare exempel på vad som kan hända inom konsertens ramar:
• En utställning av en aktuell konstnär
• Ett kortare föredrag knutet till konserten
• En intervju med artisten där du som publik kan ställa frågor
• En oannonserad gästartist

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen, Buss 62)
Hitta hit med Google Karta >>


Säsongen 2014/2015

15/9: Peter Jablonski
20/10: Murray McLachlan
17/11: Anna Christensson
15/12: Oskar Ekberg
19/1: Roberto Prosseda
16/2: Staffan Scheja
16/3: Hans Pålsson
13/4: Laura Mikkola
11/5: Juliana Steinbach

Säsongen 2015/2016

19 October: Martin Sturfält
16 November: Marianna Shirinyan
7 December: Michael Roll
18 January: Peter Friis Johansson
22 February: Lucia Negro
21 March: Katrine Gislinge
18 April: Stefan Bojsten

Säsongen 2016/2017

25 September: Håkon Austbø
30 October: Terés Löf
27 November: Roland Pöntinen
29 January: Antti Siirala
26 February: Valentina Lisitsa
26 March: Paul Roberts
23 April: Anders Kilström

Säsongen 2017/2018

24 September: Per Tengstrand
5 November: Gloria Campaner
10 December: Mats Widlund
21 January: Zlata Chochieva
25 February: Inese Klotina
18 March: Bengt Forsberg
22 April: Mayumi Kamata & Anna Paradiso Laurin