Pianomusik på Konstakademien

Säsongsprogram 2020/2021

 

Melissa Jacobson-Velandia

Det dansanta dominerar Melissa Jacobson-Velandias pianoafton. Prokofievs pianoversion av baletten Romeo och Julia, ett verk som står på egna ben och framfördes av tonsättaren själv redan innan baletten haft premiär; tre satser ur Albéniz Iberia med utpräglade dansrytmer; och Ginasteras Tre argentinska danser. Latinskt och ryskt är ett annat sätt att sammanfatta konserten, där tre Scarlatti-sonater också står på programmet, samt sagomusik av den ryske ‘impressionisten’ Tjerepnin.

Melissa Jacobson Velandia tillhör den intressanta kategorien unga svenska musikpersonligheter och uppmärksammades senast som finalist i det prestigefyllda svenska Solistpriset med Rachmaninovs pianokonsert nr. 3. Melissa har även vunnit Steinway Piano Competition i Düsseldorf.

Program och biljetter:
Fredag 25/9 19.00: Pianoafton (Konstakademien)
Söndag 27/9 16.00: Pianoafton (Konstakademien)


David Huang

David Huang har satt samman ett mångfacetterat program som tar oss med på en tidlös musikalisk resa. Fem nutida kompositioner för piano vävs samman med små musikaliska mästerverk från renässans och barock.

För tre år sedan vann den svensk-kinesiske pianisten David Huang det prestigefulla Solistpriset och utsågs därpå till P2 Artist in Residence på Sveriges Radio. Kort därefter framförde han Stenhammars pianokonsert i d-moll med Radiosymfonikerna. David Huang har också uppmärksammats stort i kammarmusikserien ”Första Parkett”, en satsning som Huang arrangerade tillsammans med vänner och kollegor.

Program och biljetter:
Fredag 30/10 19.00: Pianoafton (Konstakademien)
Söndag 1/11 16.00: Pianoafton (Konstakademien)

Hans Pålsson

Beethoven – årets jubilar!
Hans Pålsson bjuder på ett helt program tillägnat jubilaren Ludwig van Beethoven. Eroicavariationerna, baserade på ett tema ur hans tredje symfoni och den sista pianosonaten Opus 111 blir en storslagen inramning till de sex Bagatellerna opus 126. Komponerade sent i Beethovens liv är dessa enligt hans egen utsago “troligen det bästa jag skrivit”.

Hans Pålsson, en av våra mest kända och folkkära artister spelar och berättar om Beethoven. På programmet står bl.a. Eroica-variationer och den sista pianosonaten, opus 111. Hans Pålsson har en lång rad av framgångar både i Sverige och internationellt. I TV-serien ”I döda mästares sällskap” trollband han tittare och lyssnare i alla åldrar.

Program och biljetter:
Fredag 27/11 19.00: Pianoafton (Konstakademien)
Söndag 29/11 16.00: Pianoafton (Konstakademien)


Per Tengstrand

Bethovens födelsedag 16 december
Den 16 december firas Beethovens 250:e födelsedag med en festlig kväll på Konstakademien där vi bland annat får höra Per Tengstrand spela Diabelli-variationerna.

Per Tengstrand – svensk och internationell framgångsrik pianist leder firandet på Konstakademien genom att framföra Beethovens Diabelli-variationer opus 120.
OBS! Konserten är på en onsdag.

Program och biljetter:
Onsdag 16/12 15.00: Pianoafton (Konstakademien)
Onsdag 16/12 19.00: Pianoafton (Konstakademien)


 

 

Planerade konserter våren 2021:

Claire Huangci

Den unga amerikanska pianisten Claire Huangci fick sitt internationella genombrott efter 1:a priset i Géza Anda Piano Competition i Zurich 2018. Claire Huangcis kompletta inspelning av Chopins nocturner har rosats av musikkritiker och nyligen släpptes hennes inspelning av samtliga Rachmaninovpreludier. Claire Huangci gästar Stockholm för första gången.


Joanna MacGregor

Engelsk pianist, kompositör, dirigent, festivalarrangör och ”head of piano” vid Royal Academy of Music i London. Joanna är världsberömd för sina innovativa, spännande konsertprogram.


Idil Biret

Turkisk världspianist med lärarnamn som Alfred Cortot, Nadia Boulanger och Wilhelm Kempff under utbildningsåren. Redan som 16-åring började hon sin karriär som solist med världens ledande orkestrar och har sedan 1959 spelat in över 100 cd-skivor och LP-skivor.

 

Med anledning av hälsotillståndet i Sverige och övriga världen måste Piano Visions reservera sig för eventuella inställda eller framflyttade konserter. Vi kommer att ta hänsyn och utgå från myndigheternas restriktioner och våra nationella och internationella artisters olika förutsättningar att framträda inför publik i Sverige.

 


Om Pianomusik på Konstakademien

konstakademienDen traditionsrika pianoaftonen har sina rötter i 1800-talets salonger där konst, artisteri och social samvaro blandades på ett förtjänstfullt sätt. I Konstakademins inspirerande miljö låter vi denna historiska pianotradition utvecklas med hjälp av nyskapande koncept:

Pianorepertoaren berikas
Vid varje konsert lyfter pianisten fram den etablerade pianorepertoaren men många av konserterna berikas även med nya verk.

Ett unikt instrument under utveckling
Länken mellan instrumentkonstruktör, pianotekniker, pianist och lyssnare fördjupas vilket i ett längre perspektiv bidrar till att förbättra flygeln som konsertinstrument. I salen står en fabriksny konsertflygel av det exklusiva märket Steingraeber & Söhne.

För alla åldrar
Pianomusik på Konstakademin erbjuder även konserter och workshops för barn och unga i samband med konserterna till vilka elever från kulturskolor inbjuds. Barnen får en anpassad konsertform där de kan delta aktivt och lyssna koncentrerat.

Masterclasses
I Piano Visions nya masterclass-serie möter publiken konsertseriens pianister i en undervisningssituation tillsammans med pianostudenter. Kvällarna ägnas åt undervisning och samtal om bl a verken som spelas i konsertserien. Pianoteknik, interpretation och klangbehandling är några av de områden som kommer att tas upp. Tack var noter i storbildsformat på väggen och närhet till flyglar och pianister får publiken möjlighet att enkelt följa med i den musikaliska verkstaden.

Digital räckvidd
För att möjliggöra upplevelsen för intresserade i fjärran miljö streamas konserterna på internet med ljud och bild.

Ytterligare exempel på vad som kan hända inom konsertens ramar:
• En utställning av en aktuell konstnär
• Ett kortare föredrag knutet till konserten
• En intervju med artisten där du som publik kan ställa frågor
• En oannonserad gästartist

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen, Buss 62)
Hitta hit med Google Karta >>


Säsongen 2014/2015

15/9: Peter Jablonski
20/10: Murray McLachlan
17/11: Anna Christensson
15/12: Oskar Ekberg
19/1: Roberto Prosseda
16/2: Staffan Scheja
16/3: Hans Pålsson
13/4: Laura Mikkola
11/5: Juliana Steinbach

Säsongen 2015/2016

19 October: Martin Sturfält
16 November: Marianna Shirinyan
7 December: Michael Roll
18 January: Peter Friis Johansson
22 February: Lucia Negro
21 March: Katrine Gislinge
18 April: Stefan Bojsten

Säsongen 2016/2017

25 September: Håkon Austbø
30 October: Terés Löf
27 November: Roland Pöntinen
29 January: Antti Siirala
26 February: Valentina Lisitsa
26 March: Paul Roberts
23 April: Anders Kilström

Säsongen 2017/2018

24 September: Per Tengstrand
5 November: Gloria Campaner
10 December: Mats Widlund
21 January: Zlata Chochieva
25 February: Inese Klotina
18 March: Bengt Forsberg
22 April: Mayumi Kamata & Anna Paradiso Laurin