Pianomusik på Konstakademien

Säsongsprogram 2020/2021

 

Melissa Jacobson-Velandia

Fredag 25 september 2020, kl 19.00
Söndag 27 september 2020 kl. 16.00

Melissa Jacobson Velandia tillhör den intressanta kategorien unga svenska musikpersonligheter och uppmärksammades senast som finalist i det prestigefyllda svenska Solistpriset med Rachmaninovs pianokonsert nr. 3. Melissa har även vunnit Steinway Piano Competition i Düsseldorf.


David Huang

Fredag 30 oktober 2020, kl 19.00
Söndag 1 november 2020, kl. 16.00

För tre år sedan vann den svensk-kinesiske pianisten David Huang det prestigefulla Solistpriset och utsågs därpå till P2 Artist in Residence på Sveriges Radio. Kort därefter framförde han Stenhammars pianokonsert i d-moll med Radiosymfonikerna. David Huang har också uppmärksammats stort i kammarmusikserien ”Första Parkett”, en satsning som Huang arrangerade tillsammans med vänner och kollegor.


Hans Pålsson

Fredag 27 november 2020, kl 19.00
Söndag 29 november 2020, kl 16.00

Beethoven – årets jubilar!
Hans Pålsson, en av våra mest kända och folkkära artister spelar och berättar om Beethoven. På programmet står bl.a. Eroica-variationer och den sista pianosonaten, opus 111. Hans Pålsson har en lång rad av framgångar både i Sverige och internationellt. I TV-serien ”I döda mästares sällskap” trollband han tittare och lyssnare i alla åldrar.


Per Tengstrand

Onsdag 16 december 2020, kl 15.00
Onsdag 16 december 2020, kl 19.00

Bethovens födelsedag 16 december
Per Tengstrand – svensk och internationell framgångsrik pianist leder firandet på Konstakademien genom att framföra Beethovens Diabelli-variationer opus 120.
OBS! Konserten är på en onsdag.


 

 

Planerade konserter våren 2021:

Claire Huangci

Den unga amerikanska pianisten Claire Huangci fick sitt internationella genombrott efter 1:a priset i Géza Anda Piano Competition i Zurich 2018. Claire Huangcis kompletta inspelning av Chopins nocturner har rosats av musikkritiker och nyligen släpptes hennes inspelning av samtliga Rachmaninovpreludier. Claire Huangci gästar Stockholm för första gången.


Joanna MacGregor

Engelsk pianist, kompositör, dirigent, festivalarrangör och ”head of piano” vid Royal Academy of Music i London. Joanna är världsberömd för sina innovativa, spännande konsertprogram.


Idil Biret

Turkisk världspianist med lärarnamn som Alfred Cortot, Nadia Boulanger och Wilhelm Kempff under utbildningsåren. Redan som 16-åring började hon sin karriär som solist med världens ledande orkestrar och har sedan 1959 spelat in över 100 cd-skivor och LP-skivor.

 

Med anledning av hälsotillståndet i Sverige och övriga världen måste Piano Visions reservera sig för eventuella inställda eller framflyttade konserter. Vi kommer att ta hänsyn och utgå från myndigheternas restriktioner och våra nationella och internationella artisters olika förutsättningar att framträda inför publik i Sverige.

 


Om Pianomusik på Konstakademien

konstakademienDen traditionsrika pianoaftonen har sina rötter i 1800-talets salonger där konst, artisteri och social samvaro blandades på ett förtjänstfullt sätt. I Konstakademins inspirerande miljö låter vi denna historiska pianotradition utvecklas med hjälp av nyskapande koncept:

Pianorepertoaren berikas
Vid varje konsert lyfter pianisten fram den etablerade pianorepertoaren men många av konserterna berikas även med nya verk.

Ett unikt instrument under utveckling
Länken mellan instrumentkonstruktör, pianotekniker, pianist och lyssnare fördjupas vilket i ett längre perspektiv bidrar till att förbättra flygeln som konsertinstrument. I salen står en fabriksny konsertflygel av det exklusiva märket Steingraeber & Söhne.

För alla åldrar
Pianomusik på Konstakademin erbjuder även konserter och workshops för barn och unga i samband med konserterna till vilka elever från kulturskolor inbjuds. Barnen får en anpassad konsertform där de kan delta aktivt och lyssna koncentrerat.

Masterclasses
I Piano Visions nya masterclass-serie möter publiken konsertseriens pianister i en undervisningssituation tillsammans med pianostudenter. Kvällarna ägnas åt undervisning och samtal om bl a verken som spelas i konsertserien. Pianoteknik, interpretation och klangbehandling är några av de områden som kommer att tas upp. Tack var noter i storbildsformat på väggen och närhet till flyglar och pianister får publiken möjlighet att enkelt följa med i den musikaliska verkstaden.

Digital räckvidd
För att möjliggöra upplevelsen för intresserade i fjärran miljö streamas konserterna på internet med ljud och bild.

Ytterligare exempel på vad som kan hända inom konsertens ramar:
• En utställning av en aktuell konstnär
• Ett kortare föredrag knutet till konserten
• En intervju med artisten där du som publik kan ställa frågor
• En oannonserad gästartist

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen, Buss 62)
Hitta hit med Google Karta >>


Säsongen 2014/2015

15/9: Peter Jablonski
20/10: Murray McLachlan
17/11: Anna Christensson
15/12: Oskar Ekberg
19/1: Roberto Prosseda
16/2: Staffan Scheja
16/3: Hans Pålsson
13/4: Laura Mikkola
11/5: Juliana Steinbach

Säsongen 2015/2016

19 October: Martin Sturfält
16 November: Marianna Shirinyan
7 December: Michael Roll
18 January: Peter Friis Johansson
22 February: Lucia Negro
21 March: Katrine Gislinge
18 April: Stefan Bojsten

Säsongen 2016/2017

25 September: Håkon Austbø
30 October: Terés Löf
27 November: Roland Pöntinen
29 January: Antti Siirala
26 February: Valentina Lisitsa
26 March: Paul Roberts
23 April: Anders Kilström

Säsongen 2017/2018

24 September: Per Tengstrand
5 November: Gloria Campaner
10 December: Mats Widlund
21 January: Zlata Chochieva
25 February: Inese Klotina
18 March: Bengt Forsberg
22 April: Mayumi Kamata & Anna Paradiso Laurin