Pianoafton med Laura Mikkola

13 april 2015, kl 19.00
Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm

laura-ka

Nu på måndag 13 april fylls Konstakademiens konsertsal av fågelsång och pianomusik av Liszt, Debussy och Ravel, framfört på den fina Steingraeberflygeln av den prisbelönta pianisten Laura Mikkola.

Kom gärna en stund innan konserten och förbered dig inför konsertupplevelsen i Konstakademiens trevliga miljö!

17.30 Konstakademiens café Lanthandels Espresso öppnar för konsertpubliken och erbjuder för dagen en väldoftande varm gryta, lättare maträtter, dryck eller fika.

18.15-18.30 Konsertintroduktion i foajén
Anders Kilström, konsertpianist och professor vid Kungl. Musikhögskolan, berättar om de litterära kopplingarna i Liszts kompositioner Vallée d`Obermann och “Dantesonaten”. Kilström visar även notexempel och svarar på frågor om verken.

19.00 Pianoafton med Laura Mikkola

En av Finlands mest framstående pianister idag är Laura Mikkola.
Laura är bl.a. känd för att ha vunnit priser i några av världens mest prestigefyllda pianotävlingar. 1:a pris i Maj Lind-tävlingen i Helsingfors 1992 samt andrapriset – och publikens pris – i den stora Queen Elisabeth Piano Competition i Bryssel, 1995. Hon har även varit förstapristagare i Maurice Ravel-tävlingen i Saint-Jean-de-Luz, 1988 och Pretoria International Piano Competition 1994.
Laura har framträtt över hela världen med många av de främsta orkestrarna och nu gästar hon Stockholm och ger en pianoafton den 13 april i serien Pianomusik på Konstakademien.

Laura Mikkolas program börjar i naturen, med Liminkakärrets fåglar och slutar i litteraturen, med Liszts Dantesonat. Däremellan får vi ett flertal exempel på hur pianomusiken kan smälta samman dessa båda världar – natur och litteratur. Debussy och Ravel inspirerades av vattnets olika ljud och rörelser men också av symbolistiska poeter och Venusmyten, medan Liszt åkte runt och samlade musikaliskt stoff på Europas vackraste platser, dock alltid med en bok i resväskan.

Lyssna på fåglarna som repeterar inför konserten:

Läs mer i programboken.

Program:
Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus, Konsert för fåglar och orkester (pianotranskription av Peter Lönnqvist)
Maurice Ravel: Jeux d´eau
Pavane pour une enfante défunte
Claude Debussy: L´Isle joyeuse
Paus
Franz Liszt: Vallée d`Obermann
Aprés une lecture du Dante – Fantasia quasi Sonata

Köp biljett >>