Om Piano Visions

Det finns ett stort intresse i vårt land för att spela piano. Omkring 50 000 barn och ungdomar spelar i musik och kulturskolor i landet och många står i kö för att få en plats. Tillgängligheten till inspelad pianomusik är genom digitala medier mycket inspirerande och rikhaltig på ett sätt som saknar motstycke i den västerländska musikhistorien. Däremot är mötet mellan musik, pianist och publik i en levande konsertform något unikt som blir alltmer sällsynt.
Den rika pianorepertoaren är en kulturskatt och en angelägenhet som förtjänar att hållas levande inte bara i storstäder utan för alla människor som är intresserade av pianospel.

Piano Visions är en förening med syfte att tillgodose och stimulera intresset för levande framförd pianomusik. Föreningen arrangerar sedan 2014 konsertserier med svenska och internationella pianister i Stockholm, Boden och Flen. Piano Visions arrangerar även konserter och workshops för barn och ungdomar i syfte att på lång sikt berika vår uppväxande generation till ett liv med musik och konst.

Bli stödmledem >>


Initiativtagare och projektledare är Stefan Bojsten, pianist och professor vid Kungl. Musikhögskolan och Johan Sandback, pianist, pianopedagog och grundare av den världsledande webbplatsen för klassiskt pianospel, pianostreet.com.

De är båda drivande krafter i ideella föreningen EPTA Sweden (Svenska Pianopedagogförbundet) som ordförande respektive kassör och arrangerar inom denna bl.a. nationella och internationella pianolärarkongresser samt publicerat tidningen Svenska Pianobulletinen.


Våra samarbetspartners

Steingraeber & Söhne
Steingraeber & Söhne har levererat en fabriksny Concert Grand D-232 till konsertsalen på Konstakademien. Steingraeber & Söhne är ett exklusivt familjeföretag i Bayreuth som har en flygeltillverkning av endast 66 flyglar per år. Intresserade köpare får stå i kö för att köpa ett instrument. Företaget Steingraeber är historiskt mest kända för sin tillverkning av Franz Liszts favoritflygel under mitten av 1800-talet. Idag satsar företaget under sin ledare Udo Steingraeber på liten produktion av högsta kvalitet med hjälp av traditionsbärande hantverkare som växer in i företaget som unga och ofta stannar där hela yrkeslivet. Flygeln på Konstakademien är ett femårigt handbygge.

Toroton
Lajos Toró, konsert och pianotekniker med inriktning på service av akustiska pianon, konsert- och studioinstrument representerar, som återförsäljare, Steingraeber & Söhne.

Hotell Lady Hamilton
Artister i serien Pianomusik på Konstakademien bor på charmiga Hotell Lady Hamilton i Gamla Stan.

Art of Sound KLM
Konserterna sänds live på internet av Art of Sound KLM – flexibla lösningar för ljud- och videoupptagningar. (www.artofsound.se)

Piano Street
Med sitt internationella kontaktnät bestående av över 200 000 medlemmar bistår Piano Street bl. a. med distribution av de streamade konserterna från Konstakademien.

Mowys Byrå
Programboken är tryckt av Mowys Byrå – en grafisk produktionsbyrå för tryck & webb med printtjänster och smarta lösningar för mässa och event.

Riksförbundet Unga Musikanter
Pianomusik för unga samt Masterclasses genomförs med stöd från föreningen RUM.

Kulturskolan Stockholm
“Intresset för att spela piano själv och tillsammans med andra är stort, och den stora och intressanta pianorepertoaren attraherar och fascinerar både pianister och lyssnare. Det är mycket givande och utvecklande för våra elever i Kulturskolan Stockholm att få ta del av levande pianomusik genom denna konsertserie.”
— Lise-Lotte Axelsson, Enhetschef på Kulturskolan Stockholm