Pianomusik i Flen

Pianomusik i Flen är ett långsiktigt arrangemang och ett samarbete mellan initiativtagaren Piano Visions, Vänföreningen Pianomusik i Flen och Flens kommun med sin Kulturskola och Kultur och fritidsförvaltning. Konserterna äger rum i Församlingshemmet i Flen, Orrestagatan 8.
Se vår digitala Stenhammarfestival i Flen som sändes från församlingshemmet den 2 maj 2021.


Program våren 2024

4 februari – Johan Fröst

16 mars – Mariam Batsashvili

21 april – Inese Klotina

Biljettbokning

Ordinarie: 200 kr
Ungdom/student: 100 kr

Elever i Kulturskolan får tillgång till fribiljetter i mån av plats. Bokas på info@pianovisions.se

Alternativ 1: Swish eller kortbetalning online
– biljett att skriva ut eller visa i smartphone.

Köp biljett >>

Alternativ 2: Biljettreservation via e-post
– till info@pianovisions.se. Vänligen ange evenemangstitel och konsertdatum samt antal biljetter.
Reserverade biljetter levereras efter betalning via Plus-/Bankgiro per e-post eller brev, alternativt hämtas ut i biljettkassan i foajén utanför konsertsalen senast 30 minuter innan konserten. Biljettkassan öppnar 45 minuter innan konserten.

Alternativ 3:
Biljetter säljs även i mån av tillgång vid entrén innan konserten.

Nyhetsbrev

Få information, programkommentarer, rabatter mm för konsertserien Pianomusik i Flen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!


Tidigare säsonger

Konserter i Flen – hösten 2023

Söndag 17 september kl. 15:00: Oskar Ekberg
“Vingt Regards sur l’enfant Jésus” (Tjugo betraktelser över Jesusbarnet) är en av de mest originella, betydelsefulla och pianistiskt utmanande pianokompositionerna från förra seklet; en magnifik svit med speltid på dryga två timmar. Olivier Messiaen skapar i sina tjugo tablåer en klangligt sammanhängande pianistisk värld, ett sällsynt personligt musikaliskt universum. Verket framförs av Oskar Ekberg med Messiaens prolog till varje stycke reciterade av Etienne Glaser.

Söndag 15 oktober kl. 15:00: Pontus Carron
Pontus Carron bjuder på ett färgrikt program som spänner över tre seklers pianomusik. Originell, sällan spelad musik avlöses av mer välkända tongångar, och årets jubilar Rachmaninov finns närvarande under hela konserten. Det finns en tanke genom programmet – att olika stycken möts i en dialog över epokgränserna eller formar en helt ny historia. Det är alltid extra spännande med uruppföranden och i denna konsert får vi ta del av en förstagångsupplevelse av ett verk komponerat av Benjamin Staern.

Lördag 18 november kl. 15:00: Anna Geniushene

Anna Geniushene blev förra året silvermedaljör i den anrika Van Cliburn International Piano Competition och nu gästar hon Sverige för första gången. I konsertens första del får vi höra hur fyra olika kompositörer förhållit sig till den stora utmaning och viktiga milstolpe som det innebär att ge ut sitt första opus. Efter paus blir det pianistiskt fyrverkeri och finess i två sonater av Sergej Prokofiev. Bland konsertens mer sällan spelade repertoar finner vi ett stycke av den nu 85-årige ukrainske pianisten och kompositören Valentin Silvestrov och en vaggsång av polskfödde Mieczyslaw Weinberg.

Konserter i Flen – våren 2023

Söndag 29 januari kl 16.00
Zlata Chochieva – pianoafton
Zlata Chochieva inleder med en alltför sällan spelad sonat i galant rokokostil vars virtuositet tar oss vidare in i Schumanns avancerade pianovärld. Efter Griegs ljusa pianolyrik väntar mörkare tongångar när Brahms, troligen med Beethovens klangvärld i tankarna, utmanar många av den klassiska kompositionsteknikens parametrar och tar dem till nya höjder. Programmet glider avslutningsvis över i pianistiskt fyrverkeri och uppsluppenhet i arabesker kring ”An der schönen blauen Donau”.
Mer information & biljetter >>

Söndag 12 mars kl 16.00
Love Derwinger – pianoafton
I denna pianoafton – som via ett fruset ögonblick av Tarrodi, Bachs melankoliska grubblerier och Mårtenssons pinfärska pianostycke, når sin kulmen i Skrjabins brännande extas – varvas musiken med läsning ur Derwingers senaste textsamling “Drömbilder”.
Mer information & biljetter >>

Lördag 22 april kl 16.00
Roland Pöntinen – pianoafton
Roland Pöntinen bjuder på en jubileumskonsert med några av pianorepertoarens guldkorn. Beethovens meditativa men också energiska Sonat opus 101 leder över till Brahms poesi i tonsättarens sista kompositioner för solopiano. Frédéric Chopins mästerliga miniatyrer i form av mazurkor blir upptakten till konsertens höjdpunkt med Chopins sista pianosonat.
Mer information & biljetter >>

Program hösten 2022

Söndag 9 oktober kl 15.00
Film & konsert med Per Tengstrand
“Freedom of the Will” – En Beethovendokumentär (2022)
Upplev Per Tengstrands egenproducerade film från 2022 om Ludwig van Beethoven. Den får sin premiärrunda under hösten i Stockholm, Växjö och Flen och har titeln “Freedom of the Will”. Filmen handlar om hur Beethovens musik givit kraft åt mänskligheten. Förutom en film full av musik bjuder Tengstrand på Beethovens ”Appassionata” framförd live på församlingshemmets flygel.
Mer information & biljetter >>


Lördag 22 oktober kl 15.00

Albert Dahllöf – Pianoafton
Ett avancerat och samtidigt underhållande program från Bachs klaver-toccata i g-moll till ett av pianorepertoarens mest pianistiskt krävande och samtidigt högst älskade verk av Ravel, ”Gaspard de la Nuit”. Däremellan musik av etydkungarna Chopin, Skrjabin och Ligeti samt klassiska mästerverk som den utmanande sonaten i A-dur op.101, på tröskeln till Beethovens sista sonater, och ”Gesänge der Fruhe” en av Schumanns sista kompositioner.
Mer information & biljetter >>

Fredag 18 november kl 18.00
Marianna Shirinyan – Pianomusik och poesi
En musikpoetisk föreställning där William Shakespeares poesi möter musik av Bach, Beethoven, Ravel, Schubert, Berg och Scriabin. Bach både inleder och avslutar denna konsert som däremellan består av ett spektrum av pianorepertoarens höjdpunkter genom historien.
Folkkäre skådespelaren Samuel Fröler reciterar och pianisten Marianna Shirinyan spelar.
Mer information & biljetter >>

Den tidigare utannonserade konserten med David Huang i september är uppskjuten till hösten 2023.

Program 2021/2022

Beethovenfestival
26 september 2021: Beethovenfestival i Flen

Hans Pålsson – Beethoven 250 år
23 oktober 2021: Pianoafton i Flen

Per Tengstrand
15 december 2021: Pianoafton i Flen

Peter Jablonski
22 april 2022: Pianoafton i Flen

Claire Huangci
20 maj 2022: Pianoafton i Flen

Program 2019/2020

Oktober 2019 – Tuija Hakkila
Lördag 19/10 13.00: Pianoafton

November 2019 – Bengt-Åke Lundin
Lördag 23/11 16.00: Pianoafton

Mars 2020 – Claire Huangci
Lördag 7/3 16.00: Pianoafton

April 2020 – Melissa Jacobson-Velandia
Lördag 18/4 16.00: Pianoafton

Konserter säsongen 2017/2018

Informationsfolder (PDF)

Per Tengstrand

23 september 2017, kl 16.00

Per Tengstrand är en av våra mest internationella artister som regelbundet framträder med orkestrar runt hela världen. Just nu är han i full färd med att spela Beethovens samtliga sonater och på konserten i Flen får vi bland annat höra två av de mest spelade och omtyckta sonaterna, “Appassionata” och “Spöksonaten”.

Mer info & biljetter >>


Mats Widlund

26 november 2017, kl 16.00

Mats Widlund är en av Sveriges mest etablerade pianister med ett mångsidigt yrkesliv både som internationell solist och kammarmusiker, festivalarrangör, masterclasslärare samt professor vid Kungl. Musikhögskolan. I Flen framträder Mats med musik av Beethoven, Schubert, Edlund och Stravinsky.

Mer info & biljetter >>


Inese Klotina

18 februari 2018, kl 16.00

Inese Klotina är född, uppvuxen och utbildad i Riga och är idag en svensk eftertraktad solist och kammarmusiker. Inese har vunnit många prestigefyllda priser i samband med studier på Guildhall School i London och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har uppmärksammats för sina lysande tolkningar av den ryske kompositören Nicolai Medtners pianoverk och på hennes konsert i Flen kommer några av Medtners mästerverk att möta musik av Schumann och Beethoven.

Mer info & biljetter >>


Bara Barock i Flen

15 april 2018, kl 16.00

Mayumi Kamata och Anna Paradiso Laurin är två klavervirtuoser med Stockholm som hemmahamn men med hela världen som spelplan. Musik för klavikord och cembalo står i centrum för denna spännande resa i barockens värld där Dan Laurin, en av vår tids ledande blockflöjtister, blir vår ciceron.

Mer info & biljetter >>

Säsongsabonnemang

Köp ett säsongsabonnemang till Pianomusik i Flen (4 konserter) och få 100 kr rabatt samt fri tillgång till videoarkiv och livestreaming av Piano Visions konserter på Konstakademien i Stockholm under hela säsongen.

Konserter säsongen 2016/2017

23 oktober: Terés Löf
4 december: Roland Pöntinen
25 mars: Paul Roberts
7 maj: Anders Kilström

23 oktober 2016, kl 16.00: Terés Löf

Mozart:
March nr 1 C-dur K.408
Fantasie d-moll K.397
Adagio h-moll K.540
Sonat Ess- dur K. 282
Sonat F-dur K.332
Sonat C-dur K. 545

Elisabeth Ask och Johan Karlsson läser ur Göran Sonnevis diktsamling ”Det okända”.

tereslofTerés Löf tillhör den unga generationen framstående svenska pianister som är verksamma både som kammarmusiker, pedagoger och solister. Bland kommande konserter med Terés Löf kan nämnas Stravinskys pianokonsert med Östgöta Blåsarsymfoniker i oktober 2016 samt Amy Beach pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i augusti 2017.

Mer information och biljetter >>


4 december 2016, kl 16.00: Roland Pöntinen

Mozart: Sonat a-moll K.310
Ligeti: Cordes à vide ur Etyder bok 1
U. Chin: Etyd nr. 5 ”Toccata”
Chopin: Nocturne g-moll op.15 nr. 3 och Scherzo nr.3 ciss-moll op. 39
Prokofjev: Sonat nr. 7 B-dur op. 83
Rachmaninov: Preludier ur op.32 (nr 2, 3, 5, 8, 9 och 13)

Roland PöntinenRoland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess varit en av Sveriges internationellt mest aktiva och välkända artister. Pöntinen har framträtt som solist med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Mer information och biljetter >>


25 mars 2017, kl 15.00: Paul Roberts

Liszt: Sonat h-moll
Ravel: Valses nobles et sentimentales
Debussy: Children’s Corner

paulrobertsDen brittiske pianisten Paul Roberts är verksam både som pianist, författare och lärare på Guildhall School of Music i London. Hans banbrytande böcker om pianomusiken av Debussy och Ravel har fått lysande recensioner runt hela världen liksom hans cd-inspelningar med pianomusik av samma kompositörer.

Mer information och biljetter >>


7 maj 2017, kl 16.00: Anders Kilström

Bach: Preludium & Fuga nr 8 ess-moll‬ ur DWK bok 1
Brahms: Intermezzo op 117 nr 2
Schubert: Sonat c-moll D 958
Amy Beach: Dreaming ur Four Sketches op 15
Ravel: Jeux d´eau
Luciano Berio: Erdenklavier och Wasserklavier
Schumann: Kreisleriana

Kilstrom solvinkelDen mångsidige pianisten Anders Kilström är välkänd både som solist och kammarmusiker och har konserterat i Europa, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och f.d. Sovjetunionen. Kilström är professor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm men även en efterfrågad masterclass-lärare i Skandinavien.

Mer information och biljetter >>