Pianoafton med Staffan Scheja

I Stockholms nya konsertserie Pianomusik på Konstakademien är det dags för årets andra pianist. En av vårt lands främsta klassiska artister, Staffan Scheja, ger en pianoafton måndagen den 16 februari 2015 kl. 19.00. Konserten ges även lördag 21 februari då den föregås av en konst & konsertintroduktion samt söndag den 15 februari 2015 på Bildningscentrum Prins Wilhelm i Flen.

staffan-scheja-600

Ballader och andra berättelser är titeln på ett program där varje verk berättar en historia, antingen som ren programmusik eller genom att efterlikna en berättande struktur. De tydligaste berättelserna finns i Beethovens och Janaceks sonater, som går att härleda till konkreta historiska händelser, medan andra verk på programmet är inspirerade av litterära förlagor, eller – som i det nyskrivna verket av Jacob Mühlrad – använder en berättelse om pianotonens oundvikliga utslocknande för att illustrera ”varats trauma”. Verket är komponerat för Staffan Scheja och får sitt uruppförande på Konstakademien nu i februari.

Program:
Brahms: 4 Ballader op 10
Beethoven: Sonat Ess-dur op 81a ”Les Adieux”
Chopin: Ballad G-moll op 23
Mühlrad: ”Echo of memories” uruppförande
Janacek: Sonat 1. X
Chopin: Ballad f-moll op 52


Lördag 21 februari 2015 kl 15.00: Konst & pianoafton
En introduktion till konserten i konstens och musikens tecken genom ett samtal på scen med kompositören Jacob Mühlrad och Staffan Scheja. Vi introduceras också till den aktuella utställningen “Spiraler” i Galleri Väst som tillkommit genom ett möte mellan Musikaliska Akademien och Konstakademien. Molly Kien har komponerat efter Sonja Larssons måleri och Larsson har i sin tur låtit sitt formstarka grundpartitur färgas av Kiens vibrerande ljudspiraler. Därefter följer förfriskningar som mellanakt innan Staffan Schejas pianoafton avslutar denna lördagseftermiddag. Slut ca 18.15
spirals-blue

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen)
Pris:
Konst & Konsertintro och pianoafton: 400 kr (ungdom/student 200 kr)
Endast pianoafton (kl 16.30): 200-300 kr


Boka biljett >>

Konserten arrangeras med stöd av Kulturrådet.
kuturradet