19 Januari kl 19.00: Pianoafton med Roberto Prosseda

Mendelssohns pianomusik på konstakademien

  • Sensationellt uruppförande av nyupptäckt pianostycke av Mendelssohn!
  • Nyskrivet pianoverk av Luca Lombardi.
  • Lyssna till Mendelssohns mest älskade pianoverk.
  • Möt författaren Lars Gustafsson och kompositören Luca Lombardi i ett samtal på scenen.

Prosseda IMG_6641-1Mendelssohn-specialisten Roberto Prosseda gästar konsertserien Pianomusik på Konstakademien och bjuder på något så unikt som ett uruppförande av den kände 1800-talstonsättaren. Bland den romantiska pianorepertoaren är stora delar av Felix Mendelssohns pianomusik fortfarande relativt okänd men detta program avser att presentera några av Mendelssohns mest populära verk, som Lieder ohne Worte, Variations Sérieuses och Rondo Capriccioso. Även några sällsynta pärlor får sin Sverige-debut vid sidan av en replik från svenske romantikern Jacob Adolf Hägg. Därtill får vi höra ett nyskrivet pianostycke av den italienske kompositören Luca Lombardi: “Mendelssohn im Jüdischen Museum Berlin” (2014)
lombardi gustafsson

Roberto Prosseda har sällskap på scenen av kompositören Luca Lombardi och författaren Lars Gustafsson som kommer att samtala kring romantikens ideal i ett nutida perspektiv samt förhållandet mellan text och musik.


När & var?

Tid: måndag 19 januari kl 19.00
Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen)
Pris: 200 kr (ungdom: 100 kr)
OBS! Begränsat antal platser. Förköp rekommenderas.
Konserten sänds direkt genom streaming på Internet.

Boka biljett >>


Program:

Felix Mendelssohn:
5 Lieder ohne Worte
Klavierstück i G-dur U 38 (uruppförande)
Waltz i D-dur U 39 (svenskt uruppförande)
Variations Sérieuses op 54
Luca Lombardi (1945-):
“Mendelssohn im Jüdischen Museum Berlin” (2014)
Paus
Samtal mellan Prosseda, Lombardi och Gustafsson
Jacob Adolf Hägg (1850-1928):
ur 5 Fantasiestücke:
nr 2 Idyll, nr 3 Ballad, nr 5 Epilog
Felix Mendelssohn:
6 Kinderstücke op 72
Andante con moto i E-moll U 176 (svenskt uruppförande)
Bärentanz U 174 (svenskt uruppförande)
Rondo Capriccioso op 14

Om programmet

Med sina Lieder ohne Worte (Sånger utan ord) uppfann Mendelssohn en ny genre, som sammansmälte romantikens utsökta lyriska stil med en stor mängd olika uttryck och stämningar. Programmets fem Lieder visar de olika varianter och stilar som Mendelssohn lyckas uppnå i denna korta form.

Klavierstück MWV U38 i G-dur, som här får sin världspremiär, är ett av de stycken som jag upptäckt tack vare Dr. Ralf Wehner, vars katalog över Mendelssohns verk är den bäst uppdaterade källan för all Mendelssohnforskning. Det var också i denna katalog som MWV-systemet (Mendelssohn Werkverseichnis) började användas, vilket innebar att varje Mendelssohnverk äntligen fick en precis beteckning.

Notutgåva att ladda hem gratis från pianostreet.com

Manuskriptet till Klavierstück MWV U38 ägs av Stiftelsen Musikkulturens Främjande i Stockholm. Stiftelsen var generösa nog att ge pianostreet.com tillåtelse att publicera en utgåva. Handskriften är odaterad och har ingen titel, men stycket skrevs troligen 1822. Huvudtemat kommer från en danssats som ingår i finalen ur Mendelssohns Singspiel Die beiden Pädagogen, som komponerades föregående år. Stycket är en vals, ganska lik de små dansstycken Schubert skrev under samma period. I all sin enkelhet visar detta pianostycke redan upp det raffinerade hantverk och den nyansrikedom som skulle förbli kännetecknande för Mendelssohns musik genom hela hans liv.

Även Walzer MWV U39 komponerades 1822, och visar hur den 13-årige tonsättaren hade förmågan att i ett pianostycke återskapa charmen och atmosfären i en typisk wienervals.

Variations sérieuses är kanske höjdpunkten i hela Mendelssohns produktion för piano. Temat med 18 variationer komponerades 1841 och beställdes av utgivaren Mechetti i Wien för att ingå i ett ”Beethoven-album” som skulle bidra till finansieringen av Beethovenmonumentet i Bonn, uppfört 1845. Här finner vi flera reminiscenser av Beethovens 32 variationer i C-moll, men även av Bachs Chaconne i D-moll. I Variations sérieuses kombineras Mendelssohn mästerliga behandling av kontrapunkt och klassiska former med en rastlöshet och harmoniska spänningsförhållanden som tydligt föregriper vad Brahms åstadkom ett antal decennier senare.

Kinderstücke skrevs sommaren 1842, under en semester som Felix och hans hustru tillbringade i London, där de bodde hos släktingarna Friedrich and Henriette Benecke. Mendelssohn komponerade totalt åtta stycken för vännernas barn, och gav sedan ut sex av dem med titeln Kinderstücke. Bärentanz skrevs under samma period, men kom inte med i samlingen eftersom den humoristiska idén och dess musikaliska iscensättning ansågs för personlig för den breda allmänheten. Stycket är en imitation av en björns klumpiga dans, och använder i huvudsak de högsta och lägsta tonerna på pianot.

Rondo Capriccioso, op.14, färdigställt i München 1830, är ett av Mendelssohns mest populära stycken, tack vare inledningens rena lyrik och Prestots lätta och luftiga virtuositet. Det karaktäristiskt älvlika huvudtemat upprepas i en fyrstämmig kanon och ligger nära den nästan samtidiga Overtyren till En midsommarnattsdröm. Detta verk är ytterligare en demonstration av Mendelssohn unika förmåga att skapa en magisk atmosfär och att alltid bevara den genomskinlighet och nobless som är typiska för hans mästerliga kompositioner.

Om Roberto Prosseda

Den italienske pianisten Roberto Prosseda är internationellt känd för sina inspelningar av Mendelssohns samtliga verk för piano, ett tioårsprojekt som resulterat i 9 CD-skivor utgivna av Decca 2014. Prossedas sensationella upptäckter av flera tidigare okända verk av Mendelssohn har väckt stor uppmärksamhet i musikvärlden.
Roberto Prosseda framträder regelbundet med flera världsledande orkestrar, såsom London Philharmonic Orchestra, New Japan Philharmonic, Moscow State Philharmonic, Bruxelles Philharmonic, Calgary Philharmonic och Gewandhausorkestern. Hans liveinspelning av Mendelssohns tredje pianokonsert med Gewandhausorkestern och Riccardo Chailly fick utmärkelserna ”Diapason d’Or” och “CHOC de Classica”.

Boka biljett >>

facebookicon Följ evenemanget på Facebook!

Konserten arrangeras i samarbete med Italienska Kulturinstitutet i Stockholm och med stöd av Kulturrådet.

IIC_logo

kuturradet