9 oktober: Film & konsert i Flen – Per Tengstrand

Söndag 9 oktober 2022 kl. 15:00 – Pianoafton med Per Tengstrand
Församlingshemmet i Flen, Orrestagatan 8, Flen
Längd: ca. 2 tim. inkl. paus

Upplev Per Tengstrands egenproducerade film från 2022 om Ludwig van Beethoven. Den får sin premiärrunda under hösten i Stockholm, Växjö och Flen och har titeln “Freedom of the Will”. Filmen handlar om hur Beethovens musik givit kraft åt mänskligheten. Förutom en film full av musik bjuder Tengstrand på Beethovens ”Appassionata” framförd live på församlingshemmets flygel.

Se filmens trailer:

Freedom Of The Will – programbok (PDF)

Program:
“Freedom of the Will” filmvisning
Beethoven: Sonat opus 57 i f-moll (Appassionata)

Om programmet
Appassionatan (ett namn som sonaten fick långt senare, då förläggaren Cranz gav ut en version för fyra händer) komponerades 1804-05, mitt i en av Beethovens mest produktiva perioder. Ett par år tidigare hade han skrivit sitt berömda Heiligenstadt-testamente, där han bekänner sin dövhet och svär att ägna resten av sitt liv åt konsten, det enda som dittills hindrat honom från att begå självmord. Efter denna psykologiska milstolpe blev hans musik alltmer djärv, kraftfull och experimentell. Exempel på andra verk från denna period är Eroica- och Ödessymfonierna, Kreutzersonaten och operan Fidelio.

Sonaten startar med en märklig och olycksbådande variant av den så kallade “Mannheimraketen”, en uppåtgående bruten treklang, som här tar avstamp i den lägsta tonen som fanns på Beethovens piano. Efter en drill introduceras det kända “ödestemat” som också genomsyrar femte symfonin. Satsen fortsätter med (till och med för Beethoven) extrema kontraster. Han fortsätter att använda klaviaturens ytterlägen och byter konstant, och ofta väldigt plötsligt, mellan pianissimo och fortissimo.

Andra satsen är liksom i Kreutzersonaten en vilsam, innerlig variationssats. Temat är extremt avskalat och består egentligen bara av en serie enkla ackord. När vi vaggats in ordentligt i denna behagliga stämning kastas vi över till finalen med hjälp av ett abrupt dim-ackord, envist upprepat under den halva sida som övergången pågår, först i pianissimo, sedan fortissimo, sedan i en rytmiskt hamrande fanfar, därefter i snabba melodiska fragment och slutligen i en kaskad av toner som leder in i sista satsens perpetuum mobile, som med Czerny’s ord illustrerar “havets vågor en stormig natt, medan ångestskrik hörs på avstånd”.

Per Tengstrand är en av våra mest internationella artister som regelbundet framträder med orkestrar runt hela världen. Bland ett otal internationella priser märks främst förstapris i den internationella pianotävlingen i Cleveland 1997.

Biljettbokning

Vuxen: 200kr
Barn/ungdom/student: 100kr

Alternativ 1: Kortbetalning online
– biljett att skriva ut eller visa i smartphone.

Köp biljett >>

Alternativ 2: Biljettreservation via e-post
– till info@pianovisions.se. Vänligen ange evenemangstitel, konsertdatum samt antal biljetter.
Reserverade biljetter levereras efter betalning via Plus-/Bankgiro per e-post eller brev.

Alternativ 3:
Biljetter säljs även i mån av tillgång vid entrén innan konserten. Biljettkassan öppnar 45 minuter innan konserten. Betala med kort, Swish eller kontant.

facebookiconFölj, dela och bjud in vänner till
evenemanget på Facebook!