Peter Jablonski spelar Chopin, Bacewicz och Stanchinsky

När Piano Visions lanserade ”Pianomusik på Konstakademien” i september 2014 var Peter Jablonski konsertseriens första pianist. På premiärkonserten framförde han musik av bl.a. Karol Szymanowski, Aaron Copland och Sergei Prokofiev. Den 23 april 2022 är Peter Jablonski tillbaka på Konstakademien med en pianoafton när vi åter öppnar dörrarna till konsertsalen efter några månaders uppehåll.

Peter Jablonski arbetar för närvarande med ett stort projekt som uppmärksammar musik av den polska kompositören Grażyna Bacewicz som under senaste åren tagit en plats bland 1900-talets mer betydande tonsättare. I februari 2022 släppte Peter på sitt skivbolag Ondine ett album med hennes solopianomusik och under 2022 kommer han att spela in kompositörens två pianokonserter med Finlands Radios Symfoniorkester och även framföra dem med Stockholms filharmoniker och Polska Nationella Radiosymfoniorkestern. Almanackan är fulltecknad resten av 2022 för Peter med framträdanden i Rumänien, Polen, Norge, Japan och USA.
Nu i april på Konstakademien och i Flen kommer Peter framföra bl.a. Grażyna Bacewiczs tio konsertetyder samt musik av Chopin, Stanchinsky och den svenske tonsättaren Martin Skafte.

Mer info och biljetter:
22 april: Pianoafton i Flen
23 april: Pianoafton på Konstakademien

Om Peter Jablonski
Peter Jablonski är en av Sveriges internationellt mest framgångsrika och hyllade pianisterna i sin generation. Upptäckt av Claudio Abbado och Vladimir Ashkenazy, signerad av Decca endast sjutton år gammal har Jablonski fortsatt att uppträda, samarbeta och spela in med mer än 150 av världens ledande orkestrar och dirigenter. Peter har framfört och spelat in de kompletta pianokonserterna av Beethoven, Tjajkovskij, Rachmaninoff och Bartók, och samtliga nio pianosonater av Prokofiev.
Peter Jablonski har under åren fått många priser och utmärkelser som; Litteris et Artibus-medaljen för sina insatser för kulturen, utdelad av kung Carl XVI Gustaf. Han är också vinnare av det prestigefyllda priset Årets Svensk i Världen 1996.