Beethovens Diabellivariationer

Piano Visions höstsäsong inleddes med ett av musikhistoriens främsta variationsverk, Bachs Goldbergvariationer. Den 15-16 december, i samband med Beethovens 251:a födelsedag, avslutar vi höstens program med ytterligare ett monumentalt variationsverk för piano, Ludwig van Beethovens “33 variationer över en vals av Diabelli” framförda av Per Tengstrand på Konstakdemien och i Flen. Läs mer om verket och se Tengstrands korta introduktionsfilm till verket.

Ludwig van Beethoven komponerade de s.k. Diabellivariationerna Op. 120 mellan åren 1819-1823, alltså under samma period som han skrev de tre sista pianosonaterna. Musikförläggaren Anton Diabellis enkla lilla vals provocerade säkert Beethoven men utmanade också hans enastående förmåga att göra något stort och banbrytande av ett så naivt och enkelt material.

Att lyssna till dessa variationer är att vara med på en resa med Beethoven från enkelhet till en mer och mer förtätad stämning som slutligen landar i de fem sista variationerna. Här flödar tonsättarens fantasi och improviserande djärva och kärva harmonik. Beethoven drömmer sig tillbaka till barocken och framåt in i en ny tid.

Den kände musikskribenten Donald Tovey kallar verket “Det största variationsverket genom tiderna”. Den klassiske pianistlegenden Alfred Brendel går ett ytterligare steg och utnämner Diabellivariationerna till “Det största av alla pianoverk”.
Hör Brendel spela hela verket här >>

Den 16 december, Beethovens 251:a födelsedag, spelare pianisten Per Tengstrand verket i Piano Visions serie Pianomusik på Konstakdemien och dagen innan i Flen. Se hans korta introduktionsfilm till verket:

Mer information om konserterna:

15 december: Pianoafton i Flen
16 december: Pianoafton på Konstakademien
KÖP LIVESTREAM >>