Bent Sørensen på Konstakademien måndag 21 mars 2016

Den prisbelönte tonsättaren Bent Sørensens nysläppta album “Snowbells” fick nyligen toppbetyg i Dagens Nyheter.

Nutida Nocturner för piano

Missa inte chansen att höra Bent Sørensens Nocturner för piano framföras live av Katrine Gislinge på Konstakademien nu på måndag 21 mars!
Sørensen kommer även själv att närvara vid konserten för att berätta om dessa pianokompositioner, vilka i konsertprogrammet inramas av Chopins Fantaisie-Impromptu och Ballade i g-moll.

Så här skriver Sørensen om Nocturnerna:
Da jeg var yngre, fandt jeg det svært at komponere for klaveret. Jeg ved ikke helt hvorfor (som komponist ved du aldrig ”hvorfor”). Måske følte jeg, at lyden af klaveret var for direkte, for konkret og for ”unedbrydelig”, selv for mine ensembleværker, som også oftest ikke havde klaver med. Så – senere – opdagede jeg klaveret – eller genopdagede det, og nu er det formentlig mit yndlingsinstrument.

I år 2000, blev jeg af Danmarks Radios – nu ikke længere eksisterende – musikmagasin, P2-bladet bedt om at skrive en kort klaverstykke som en slags gave til læserne i forbindelse med et jubilæum for magasinet, og jeg skrev det lille klaverstykke, ”Vuggeviser”, ”Lullabies”. Det lille stykke var inspireret af min egen nynnen af vuggeviser for mine to børn, da de var små. Den vuggevise optræder nu som den 11. Nocturne.

Efter ”Vuggeviser” har jeg gennem årene skrevet flere små klaverstykker, og inspirationen til dem var i høj grad initieret af mit møde med to pianister, Leif Ove Andsnes og Katrine Gislinge. Pludselig var der 12 klaverstykker, og jeg opdagede at de alle havde noget med natten at gøre: Vuggeviser, måneskin, nattens mystik og drømme, solen der forsvinder og kommer igen – mørket. Jeg besluttede at samle dem – gennemskrive dem som nattestykker – som Nocturner.

sörensens nocturne handskrivtjpg

Der er noget med kombinationen af klaver og nat. Jeg har altid været facineret af lyden af et klaver fra langt borte, og flere gange er jeg gået gennem byens mørke – om aftenen, og natten – og er stoppet op ved lyden af et klaver, der trænger ud fra et vindue. Den smukkeste nattelyd – gådefuld og mystisk på en uforklarlig måde.
Som Nocturne nr. 11 er en del af nocturnerne skrevet til specielle lejligheder – venners fødselsdage, en barnedåb, en klaverkonkurrence; men overordnet er halvdelen af nocturnerne skrevet til Andsnes og den anden halvdel til Gislinge.

Läs mer om konserten med Katrine Gislinge här.

Biljetter >>