Unikt hammarklaver på Konstakademien

Tuija Hakkila har ett mångsidigt internationellt yrkesliv både som solist, kammarmusiker, masterclasslärare, festivalarrangör samt professor vid Sibeliusakademien i Helsingfors. Hakkila har hyllats i världspressen för sina inspelningar och konserter med tidstrogna instrument med kompositioner av bl.a. Mozart, Beethoven och Schumann.

På konserterna på Konstakademien och i Flen får vi uppleva välkända klassiker på ett unikt inlånat svenskbyggt hammarklaver från 1830-talet, men även den moderna konsertflygeln i salen kommer att klinga med musik av Johannes Brahms och Luciano Berio.

Unikt originalinstrument från 1838

Det 2,5 meter långa hammarklaveret som Tuija Hakkila kommer att spela på är ett originalinstrument från 1838 och byggt av svenske klavermästaren Pehr Rosenwall i Stockholm:

Programminnehållet domineras av “bagateller” – korta och koncentrerade stycken, vars innehåll dock inte behöver vara bagatellartat! Både Schumann, i sina många småstycken – av vilka vi får höra ett personligt urval – och Brahms, i sina sena opus, tog intryck av den småskalige Beethoven. Men även en av de mer monumentala Beethovensonaterna ”Waldsteinsonaten” finns på programmet.

Vad som mest uppenbart skiljer Waldsteinsonaten från Beethovens tidigare 20 pianosonater är de oerhörda tekniska utmaningarna. Ingen samtida amatörpianist lär ha kunnat drömma om att ta sig igenom sonaten på något meningsfullt vis. Beethoven lägger in många tekniska element och harmoniska strukturer som tidigare reserverats för pianokonserter, vilket bidrar till sonatens unika dramatik och briljans. Det obönhörliga framåtdrivet understryks av att alla tre satser börjar i pianissimo.

Ett annat exempel ur programmet är Luciano Berios Sequenza; ett av 1900-talets mest betydelsefulla försök att kartlägga musikens gränser och pianots potential. Sequenza nummer fyra för piano är ett rastlöst stycke med höga tekniska krav. Sostenutopedalen – den mittersta av flygelns tre – spelar en viktig roll.

Program:
Beethoven: Bagateller ur opus 33
Schumann: Phantasietanz, Elfe, Kind im Einschlummern, Intermezzo och Vogel als Prophet
Beethoven: Sonat opus 53 “Waldstein” –
Berio: Sequenza IV
Sciarrino: Notturno II
Saariaho: Arabesques et adages
Brahms: Sechs Klavierstücke opus 118

Välkomna till denna spännande konsertupplevelse!

Konserter och masterclass med Tuija Hakkila:
Lördag 19/10 13.00: Pianoafton (Församlingshemmet i Flen)
Söndag 20/10 16.00: Pianoafton (Konstakademien)
Måndag 21/10 13.00: Masterclass (Konstakademien)