Stor pianofestival i Stockholm uppmärksammar kompositören Claude Debussys 100-årsminne

Pressmeddelande
Sep 11, 2018 18:32 CEST

Den universella klangpoeten och stilbildaren Claude Debussy (1862-1918) gick ur tiden för hundra år sedan. Piano Visions uppmärksammar minnet med en festival där hans samtliga pianokompositioner framförs under sista helgen i september.

Med sin unika förmåga att absorbera olika musikstilar och kulturella influenser skapade Debussy sin egen stil. Hans musik bidrog till modernismens utveckling under tidigt 1900-tal och blev senare en färgstark inspirationskälla för jazzens och popens nyskapande klangliga världar.

Pianomusiken framförs av svenska och internationella pianister från klassiskt till jazz, musikhögskolestudenter samt elever vid musik- och kulturskolor. Festivalen bjuder också på kåserier med journalisten Martin Nyström, masterclass med Debussyforskaren Paul Roberts samt javanesisk klangkultur med gamelanorkestern ”Gongbron”.

Sveriges ledande konsertpianister medverkar

– Debussys musik är tidlös, banbrytande, färgrik och inte minst frigörande för den som spelar, och för den som lyssnar. Som pianist är det en lyx och en dröm att under festivalhelgens unika seanser få uppleva alla facetter av Debussys rika produktion för piano, säger konsertpianisten Roland Pöntinen som kommer att avsluta festivalprogrammet med Debussys sex sista preludier.

– Festivalen blir ett helt unikt tillfälle att få lyssna till Debussys hela pianoproduktion. Jag tror inte att det har hänt tidigare. Passa på och njut! — Lucia Negro

– Tänk att få samlas så många pianister i en festival kring Debussy – 1900-talets stora nyskapande klangpoet som lyckats fånga och beskriva både människor, platser och hela kulturer med hjälp av sina toner… — Staffan Scheja

En gamelanorkester i Stockholm!

Gamelanorkestern Gongbron hör vi live på festivalen med instrument från Indonesiska ambassaden. Här skapas de klanger som en gång inspirerande Debussy i sitt komponerande och som i sin tur blev en ny våg av harmoniska värden för alla genrer under 1900-talets musikskapande.

Festivalprogram

Fredag 28 september kl 19.00-20.15 i Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan
Konsert 1: “Debussys 12 Etyder”

Lördag 29 september kl 18.00 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)
Konsert 2: “Pour le piano” – Tidig pianomusik av Debussy, perioden 1880-1901

Söndag 30 september kl 11.00-12.30 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)
Masterclass med Paul Roberts om Debussys pianomusik

Söndag 30 september kl 14.00-19.00 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)
Konsert 3: “Klangpoeten och stilbildaren”, perioden 1902-1917

Medverkande pianister: Adam Forkelid, Adam Jonströmer, Asuka Nakamura, Bengt Forsberg, Bernt Wilhelmsson, Georg Öquist, Hans Pålsson, Inese Klotina, Katarina Ström-Harg, Lucia Negro, Magnus Svensson, Marianna Shirinyan, Martin Sturfält, Melissa Jacobson-Velandia, Oskar Ekberg, Paul Roberts, Peter Friis Johansson, Roland Pöntinen, Staffan Scheja, Stefan Bojsten, Terés Löf, studenter från KMH, elever från musikskolor.
Övriga medverkande: Martin Nyström, musikjournalist och Gamelanorkestern “Gongbron”

Kontakt

Kontaktperson: Stefan Bojsten
Telefon: 0708-700 634
E-post: stefan.bojsten@gmail.com
Webb: www.pianovisions.se
Mer information, detaljerat festivalprogram och pressbilder: www.pianovisions.se/press

Piano Visions är en förening med syfte att tillgodose och stimulera intresset för levande framförd pianomusik. Föreningen arrangerar sedan 2014 en konsertserie med svenska och internationella pianister i Stockholm, Flen och Boden. Piano Visions arrangerar även konserter för barn och ungdomar i syfte att på lång sikt berika vår uppväxande generation till ett liv med musik och konst.

Initiativtagare och projektledare är Stefan Bojsten, pianist och professor vid Kungl. Musikhögskolan och Johan Sandback, pianist, pianopedagog och grundare av den världsledande webbplatsen för klassiskt pianospel, pianostreet.com.