Pianoafton med Pontus Carron – om programmet

Pontus Carron bjuder på ett färgrikt program som spänner över tre seklers pianomusik. Originell, sällan spelad musik avlöses av mer välkända tongångar, och årets jubilar Rachmaninov finns närvarande under hela konserten.

Det finns en tanke genom programmet – att olika stycken möts i en dialog över epokgränserna eller formar en helt ny historia. Det är alltid extra spännande med uruppföranden och i denna konsert får vi ta del av en förstagångsupplevelse av ett verk komponerat av Benjamin Staern. Vi frågade Pontus ett par frågor om programmet:

– Ditt program innehåller många olika kompositörer och en del återkommer under konsertens gång. Berätta något om hur du tänkt?
– Jag har alltid haft en förkärlek för mindre, kärnfull musik som liknar en kortare dikt eller bild, något som dyker upp och försvinner lika snabbt igen. I det här programmet experimenterar jag med hur pianomusik från barocken, romantiken och vår tid idag, trots sina många olikheter kan samverka och gynnas av varandras närvaro. I Rachmaninovs Corelli-variationer drivs detta till sin spets då hela verket bygger på mindre variationer som tillsammans bildar något större.

– Du gör ett uruppförande av ett stycke på konserten. Hur får man ett eget stycke av en känd kompositör?
– Benjamin Staerns fina musik har jag hört förr och när jag lyssnade på hans stycke ”Waves”, som finns att lyssna på på Spotify, blev jag sugen på att både spela det stycket och något mer. Jag hörde av mig till Benjamin som var väldigt positiv till idéen och processen blev ovanligt snabb då han redan hade Sawtooth/Square i princip färdigskrivet.

Program:
Bach/Busoni: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ
Rachmaninov: Etyd, opus 39 nr 1
Staern: Waves (2016)
Scarlatti: Sonat i d-moll, K. 1
Rachmaninov: Preludium, op. 23 nr. 4
Staern: Sawtooth/Square, (2023) Uruppförande
Scarlatti: Sonat i A-dur, K. 322
Rachmaninov: Etyd, opus 39 nr 9
Paus
Glass: Dead Things
Bach: Sinfonia nr 11 i g-moll
Dutilleux: Hommage a Bach
Rachmaninov: Preludium i g-moll, opus 23
Couperin: Les Barricades Mystérieuses
Rachmaninov: Corelli-variationer, opus 42
Bach/Busoni: Nun komm, der Heiden Heiland

Mer information & biljetter:
Söndag 15/10 15.00: Pianoafton (Församlingshemmet i Flen)
Måndag 16/10 18.30: Pianoafton (Lunnevad folkhögskola)
Lördag 21/10 16.00: Pianoafton (Konstakademien)