Pianomusik på Konstakademien 2018-2019

Säsongsprogram 2018/2019

Konsertsäsongen inleds med en hyllning till tonsättargiganten Claude Debussy. Den universella klangpoeten och stilbildaren gick ur tiden för hundra år sedan.
Piano Visions uppmärksammar minnet med en festival där hans samtliga pianokompositioner framförs av svenska och internationella pianister under sista helgen i september 2018. Under några dagar samlas en mångfald av etablerade svenska pianister från klassiskt till jazz, högskolestudenter, elever vid musik och kulturskolor. Det blir konserter, föredrag, masterclass och gamelan-orkestern “Gongbron”.

Pianofestival Debussy 100

“Debussys 12 Etyder”
Fredag 28 september kl 19.00 i Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan

“Pour le piano” – Tidig pianomusik av Debussy, perioden 1880-1901
Lördag 29 september kl 18.00 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)

Masterclass med Paul Roberts om Debussys pianomusik
Söndag 30 september kl 11.00-12.30 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)

“Klangpoeten och stilbildaren”, perioden 1902-1917
Söndag 30 september kl 14.00-19.00 i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen)

Mer information om festivalen >>

Pianoaftnar på Konstakademien

Söndag 18 november kl 16.00 2018: Alessandra Ammara
Alessandra Ammara har fått stor uppmärksamhet i musikvärlden genom sina fängslande tolkningar av inte minst Ravel och Debussy. Hon har varit solist med både Wiener- och Berlinsymfonikerna och framför på Konstakademien för första gången i serien Ravels legendariska pianoepos ”Gaspard de la nuit”.

Söndag 9 december kl 16.00 2018: Francisca Skoogh
Francisca Skoogh debuterade vid 13 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konsertpianister. Hon har erhållit det prestigefyllda ”Premier Prix” i både kammarmusik och piano vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris samt ”Solistdiplom” vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Under åren har Francisca deltagit framgångsrikt både i nationella och internationella tävlingar vilket resulterat i ett 2:a pris i Michelangelitävlingen och 1:a pris i det prestigefyllda Solistpriset i Sverige.

Söndag 3 februari kl 16.00 2019: Staffan Scheja
Staffan Scheja slog igenom som konsertpianist redan i tonåren och har efter det spelat på de flesta av världens stora scener och räknas i dag som en av Sveriges mest etablerade och folkkära artister. Han är professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan 1997 och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2001. Gotland har en särskild plats i Staffan Schejas hjärta och det är nu över 30 år sedan han grundade Gotland Chamber Music Festival.

Söndag 10 mars kl 16.00 2019: Melissa Jacobson-Velandia
Melissa Jacobson-Velandia hör till den unga generationen svenska uppmärksammade pianister. Piano Visions kommer att lyfta fram någon unik pianist ur denna framtidskategori under varje ny säsong. Melissa fick sin högskoleutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med Staffan Scheja som lärare. Hon har, liksom Fransisca Skoogh varit finalist i det prestigefyllda svenska Solistpriset med Rachmaninovs pianokonsert nr. 3. År 2011 fick Melissa 1: a pris på Steinway Piano Competition i Düsseldorf och 2015 vann hon Schmolz und Bickenbacks musikkonkurrens i Düsseldorf.

Söndag 14 april kl 16.00 2019: Niklas Sivelöv
Niklas Sivelöv gjorde en bejublad debut med Stockholms Filharmoniska Orkester 1991 i Bartoks 2:a pianokonsert i Stockholms konserthus. Efter det har han framträtt som solist världen över med orkestrar som. Orchestra de la Suisse Romande och Zürich Tonhalle Orchestra. Schumann och Scriabin är centralgestalter i Niklas musikaliska liv och hans inspelningar har fått högsta hedersbetygelser som t.ex. Diapason d’Or, The Penguin Rosette och Vox Populi-priset. På Konstakademien får vi höra honom framföra bl.a. Beethovens sista sonat opus 111, som spelas för första gången i serien.

Köp säsongsabonnemang >>

 

 


Om Pianomusik på Konstakademien

konstakademienDen traditionsrika pianoaftonen har sina rötter i 1800-talets salonger där konst, artisteri och social samvaro blandades på ett förtjänstfullt sätt. I Konstakademins inspirerande miljö låter vi denna historiska pianotradition utvecklas med hjälp av nyskapande koncept:

Pianorepertoaren berikas
Vid varje konsert lyfter pianisten fram den etablerade pianorepertoaren men många av konserterna berikas även med nya verk.

Ett unikt instrument under utveckling
Länken mellan instrumentkonstruktör, pianotekniker, pianist och lyssnare fördjupas vilket i ett längre perspektiv bidrar till att förbättra flygeln som konsertinstrument. I salen står en fabriksny konsertflygel av det exklusiva märket Steingraeber & Söhne.

För alla åldrar
Pianomusik på Konstakademin erbjuder även konserter och workshops för barn och unga i samband med konserterna till vilka elever från kulturskolor inbjuds. Barnen får en anpassad konsertform där de kan delta aktivt och lyssna koncentrerat.

Masterclasses
I Piano Visions nya masterclass-serie möter publiken konsertseriens pianister i en undervisningssituation tillsammans med pianostudenter. Kvällarna ägnas åt undervisning och samtal om bl a verken som spelas i konsertserien. Pianoteknik, interpretation och klangbehandling är några av de områden som kommer att tas upp. Tack var noter i storbildsformat på väggen och närhet till flyglar och pianister får publiken möjlighet att enkelt följa med i den musikaliska verkstaden.

Digital räckvidd
För att möjliggöra upplevelsen för intresserade i fjärran miljö streamas konserterna på internet med ljud och bild.

Ytterligare exempel på vad som kan hända inom konsertens ramar:
• En utställning av en aktuell konstnär
• Ett kortare föredrag knutet till konserten
• En intervju med artisten där du som publik kan ställa frågor
• En oannonserad gästartist

Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen, Buss 62)
Hitta hit med Google Karta >>


Säsongen 2014/2015

15/9: Peter Jablonski
20/10: Murray McLachlan
17/11: Anna Christensson
15/12: Oskar Ekberg
19/1: Roberto Prosseda
16/2: Staffan Scheja
16/3: Hans Pålsson
13/4: Laura Mikkola
11/5: Juliana Steinbach

Säsongen 2015/2016

19 October: Martin Sturfält
16 November: Marianna Shirinyan
7 December: Michael Roll
18 January: Peter Friis Johansson
22 February: Lucia Negro
21 March: Katrine Gislinge
18 April: Stefan Bojsten

Säsongen 2016/2017

25 September: Håkon Austbø
30 October: Terés Löf
27 November: Roland Pöntinen
29 January: Antti Siirala
26 February: Valentina Lisitsa
26 March: Paul Roberts
23 April: Anders Kilström

Säsongen 2017/2018

24 September: Per Tengstrand
5 November: Gloria Campaner
10 December: Mats Widlund
21 January: Zlata Chochieva
25 February: Inese Klotina
18 March: Bengt Forsberg
22 April: Mayumi Kamata & Anna Paradiso Laurin