Pianomusik på Konstakademien

konstakademien

Konserter säsongen 2016/2017
Serien Pianomusik på Konstakademien innehåller i vanlig ordning många spännande nutida verk varvat med välkända favoriter och mindre välkända guldkorn ur den klassiska pianorepertoaren. Chopins fyra ballader i ett svep, en hel kväll med bara Mozart och två av Schumanns största pianoverk är några exempel ur den tidigare kategorin medan Schuberts sista sångcykel i Liszts transkription för solopiano samt stycken av Amy Beach och Fartein Valen tillhör den senare. Eftersom vi nu är inne på tredje säsongen så får vi också glädjen att återuppleva några av pianorepertoarens milstolpar i nya tolkningar, bl a Beethovens Sonat opus 110, Liszts Sonat i H-moll, Prokofievs sjunde Sonat och Ravels Valses nobles et sentimentales.

Missa inte heller vår masterclasserie, en spännande kombination av undervisning-konsert-föreläsning.

25 september 2016, kl 16.00: Håkon Austbø

Chopin: Fyra Ballader
Henrik Hellstenius (1963-): 2 Pianostycken (2015)
Fartein Valen: 4 Pianostycken op. 22 och Intermezzo op. 36
Grieg: Ballad g-moll op.24

austboDen norske pianisten Håkon Austbø är en av Skandinaviens mest etablerade pianister. Austbø är världskänd för sina tolkningar av Ravel, Skryabin, Messiaen och har vunnit ett stort antal internationella tävlingar samt spelat in mer än 50 cd skivor och LP-skivor. Bland viktiga utmärkelser kan nämnas Edison-priset i Amsterdam 1998 och det prestigefyllda Grieg- priset 2003. Håkon Austbø bär numera även den franska titeln “Chevalier de la Légion des Arts et des Lettres”.

Mer information och biljetter >>


30 oktober 2016, kl 16.00: Terés Löf

Löf möter Mozart – Sonnevi läser dikt

Mozart:
March nr 1 C-dur K.408
Fantasie d-moll K.397
Adagio h-moll K.540
Sonat Ess- dur K. 282
Sonat F-dur K.332
Sonat C-dur K. 545

Lyrikern och översättaren Göran Sonnevi läser ur sin diktsamling ”Mozarts tredje hjärna”.

tereslofTerés Löf tillhör den unga generationen framstående svenska pianister som är verksamma både som kammarmusiker, pedagoger och solister. Bland kommande konserter med Terés Löf kan nämnas Stravinskys pianokonsert med Östgöta Blåsarsymfoniker i oktober 2016 samt Amy Beach pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i augusti 2017.

Mer information och biljetter >>


27 november 2016, kl 16.00: Roland Pöntinen

Mozart: Sonat a-moll K.310
Ligeti: Cordes à vide ur Etyder bok 1
U. Chin: Etyd nr. 5 ”Toccata”
Chopin: Nocturne g-moll op.15 nr. 3 och Scherzo nr.3 ciss-moll op. 39
Prokofjev: Sonat nr. 7 B-dur op. 83
Rachmaninov: Preludier ur op.32 (nr 2, 3, 5, 8, 9 och 13)

Roland PöntinenRoland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess varit en av Sveriges internationellt mest aktiva och välkända artister. Pöntinen har framträtt som solist med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Mer information och biljetter >>


29 januari 2017: Antti Siirala

Bach: Engelsk svit Nr. 6, d-moll
Beethoven: Sonat No.31 i Ass-dur, Op. 110
Jean Sibelius: Tre stycken ur 10 Stycken op. 58
Schumann: Fantasi i C-Dur op. 17

anttisiiralaAntti Siiralas internationella karriär inleddes när han som yngste deltagare vann första pris i den 10:e Beethoven-tävlingen i Wien. Han tilldelades även ett specialpris för bästa tolkning av Beethovens ”Hammarklaversonat” op 106. Därefter gjorde Siirala ”Grand Slam” genom att vinna London International Piano Competition 2000, Dublin International Piano Competition samt en av världens mest prestigefyllda pianotävlingar, Leeds International Piano Competition 2003.

Mer information och biljetter >>


26 februari 2017: Valentina Lisitsa

Schubert/Liszt: Schwanengesang, D 957
Utöver detta stora verk bjuder Lisitsa på ett blandat program hämtat ur den romantiska och nutida pianorepertoaren. Mer information kommer under hösten.

lisitsaValentina Lisitsa har framträtt med en rad framstående orkestrar och dirigenter världen över och framträder i bland annat Carnegie Hall och Avery Fisher Hall i New York, liksom i Musikverein i Wien och Royal Albert Hall i London. Lisitsa är också ett fenomen på Youtube där hon haft över 60 miljoner tittare. Hon har gett ut en rad cd med musik av Rachmaninov, Beethoven, Chopin, Schubert med flera och 2014 gav hon ut en cd med Michael Nymans pianomusik, i samband med tonsättarens 70-årsdag.

Mer information och biljetter >>


26 mars 2017: Paul Roberts

Liszt: Sonat h-moll
Ravel: Valses nobles et sentimentales
Debussy: Children’s Corner

paulrobertsDen brittiske pianisten Paul Roberts är verksam både som pianist, författare och lärare på Guildhall School of Music i London. Hans banbrytande böcker om pianomusiken av Debussy och Ravel har fått lysande recensioner runt hela världen liksom hans cd-inspelningar med pianomusik av samma kompositörer.

Mer information och biljetter >>


23 april 2017: Anders Kilström

Bach: Preludium & Fuga nr 8 ess-moll‬ ur DWK bok 1
Brahms: Intermezzo op 117 nr 2
Schubert: Sonat c-moll D 958
Amy Beach: Dreaming ur Four Sketches op 15
Ravel: Jeux d´eau
Luciano Berio: Erdenklavier och Wasserklavier
Schumann: Kreisleriana

Kilstrom solvinkelDen mångsidige pianisten Anders Kilström är välkänd både som solist och kammarmusiker och har konserterat i Europa, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och f.d. Sovjetunionen. Kilström är professor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm men även en efterfrågad masterclass-lärare i Skandinavien.

Mer information och biljetter >>


Om Pianomusik på Konstakademien

konstakademienDen traditionsrika pianoaftonen har sina rötter i 1800-talets salonger där konst, artisteri och social samvaro blandades på ett förtjänstfullt sätt. I Konstakademins inspirerande miljö låter vi denna historiska pianotradition utvecklas med hjälp av nyskapande koncept:

Pianorepertoaren berikas
Vid varje konsert lyfter pianisten fram den etablerade pianorepertoaren men många av konserterna berikas även med nya verk.

Ett unikt instrument under utveckling
Länken mellan instrumentkonstruktör, pianotekniker, pianist och lyssnare fördjupas vilket i ett längre perspektiv bidrar till att förbättra flygeln som konsertinstrument. I salen står en fabriksny konsertflygel av det exklusiva märket Steingraeber & Söhne.

För alla åldrar
Pianomusik på Konstakademin erbjuder även konserter och workshops för barn och unga i samband med konserterna till vilka elever från kulturskolor inbjuds. Barnen får en anpassad konsertform där de kan delta aktivt och lyssna koncentrerat.

Masterclasses
I Piano Visions nya masterclass-serie möter publiken konsertseriens pianister i en undervisningssituation tillsammans med pianostudenter. Kvällarna ägnas åt undervisning och samtal om bl a verken som spelas i konsertserien. Pianoteknik, interpretation och klangbehandling är några av de områden som kommer att tas upp. Tack var noter i storbildsformat på väggen och närhet till flyglar och pianister får publiken möjlighet att enkelt följa med i den musikaliska verkstaden.

Digital räckvidd
För att möjliggöra upplevelsen för intresserade i fjärran miljö streamas konserterna på internet med ljud och bild.

Ytterligare exempel på vad som kan hända inom konsertens ramar:
• En utställning av en aktuell konstnär
• Ett kortare föredrag knutet till konserten
• En intervju med artisten där du som publik kan ställa frågor
• En oannonserad gästartist


Plats: Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm (T-bana T-centralen, Buss 62)